Подорож Європою - мій досвід. Будапешт-Мілан-Венеція-Верона-Сірміоне(о. Гарда). Частина 1.

263

Нарешті «дійшли» руки до написання обіцяного звіту про нашу серпневу подорож до Італії та Угорщини.
Ідея ця з'явилась у мене неспроста. Адже багато чую питань від друзів та знайомих: «А як ви все бронювали; ой, а як у вас так все вийшло, це ж так важко; ой, а Італія ж така скупа на візи та й така дорога країна…»
Окрім того, відслідковуючи інформацію про особливості подорожі та маршрути в Італію та Угорщину, зіткнулася з проблемою актуальності статей та інформації: всі дані за 2010-2012 роки. Уже пройшло чимало часу, погодьтесь, прогрес не стоїть на місці, інфляція також. Так що, багато моментів, з якими ми зіткнулись по прибуттю, були для нас сюрпризом.



Так от, з перших рук, все покроково та доступно, з класичними протоптаними та цікавими неординарними маршрутами, актуальними витратами та корисними порадами.
Інформації, яку хочеться донести дуже багато, тому я вирішила розділити її на декілька коротких статей.

Частина 1. Планування маршруту, транспорт та проживання.

Варто почати з пояснення, чому ми обрали саме такий маршрут.
Нам, в основному, байдуже куди і коли їхати, ми хочемо об'їздити весь світ, все спробувати і все побачити. Ми молоді та активні, не прив'язані до місця та дітей, а робота дає можливості. Ми обожнюємо подорожувати, нас заряджає це неймовірним позитивом, розширює горизонти та мотивує до нових звершень. І на даному етапі життя ми підбираємо більш бюджетні, насичені та цікаві маршрути. У нас стоїть ціль: більше побачити за менший час і з мінімумом витрат.
Так от, дуже часто ми переглядаємо декілька ресурсів з цікавими бюджетними пропозиціями подорожей: перельотів, переїздів, турів та круїзів. І якщо щось нас дуже зацікавить, ми робимо все можливе, щоб зробити подорож реальною.
Це такі ресурси, як:
vandrouki.by/ акції авіакомпаній і різні способи літати майже безкоштовно;
1001idea.info/ подібний до першого сайт + різні статті про подорожі, маршрути;
wizzair.com/ накрутіша (ІМХО) лоукост авіакомпанія Європи, що літає з Києва(а найближчим часом, можливо, навіть повернеться і до Львову).

Так і сталося цього разу. На сайті vandrouki.by була цікава пропозиція польоту в Мілан з Києва, з пересадкою в Будапешті на лоукості wizzair за 59 євро з людини в липні-серпні 2016.
У нас з'явилась нова ціль: ми хочемо в Мілан! Ще й компанія весела зібралась: два брати Ількові зі своїми дівчатами також загорілися цією ідеєю (звісно, не без нашого природженного дару рекламщиків).
Поки ми обговорювали можливості, маршрут і дати, квитки почали стрімко рости в ціні (є в лоукостів така особливість: гарні пропозиції тримаються не дуже довго, тому думати та зважуватись потрібно швидко). Що цікаво, ціна на переліт Будапешт-Мілан-Будапешт залишалась сталою, росла ціна на переліт Київ-Будапешт-Київ.
Похапцем ми купили квитки по більш-менш підходящій нам ціні: 115 євро з людини за всі перельоти.

Одразу про перельоти: підводні камені лоукостів.
Так, лоукости ― це ласий шматочок для економного туриста. Але потрібно враховувати, що в ціну квитка не входить плата за багаж і деякі інші збори (індивідуально в кожного лоукоста).
Так, у лоукосту «Wizzair», наприклад, ви маєте можливість безкоштовно перевозити один предмет маленької ручної поклажі розмірами не більше 42*32*25 см. та 15 кг. вагою.
Якщо ваш багаж перевищує дані розміри, ви повинні сплатити багажний збір, що складає немаленьку суму (від 300 до 2000 грн. за кожен рейс, в залежності від розмірів, сезону, маршруту і т.д.).
Є також ряд предметів, що заборонені до перевезення в ручній поклажі. З найпоширенішого: штопори, викрутки, ножиці, ножі, пилочки, рідини в ємкості більше 100 мл.
Також, дуже часто, рейси лоукостів прибувають в незручний час ― дуже рано чи дуже пізно, трансфери до аеропортів в такий час дорожчі, або ж пересадка між рейсами займає багато часу.
Бронювання квитків або можливість зміни дати рейсу також коштує додаткових витрат.
Ці камені будуть для вас зовсім не страшними, якщо ви будете знати всі умови заздалегідь і вчасно сплануєте ваші дії. Тому уважно читайте всі умови рейсів, правила перевезення багажу і т. д… Ця інформація, зазвичай, міститься в розділі FAQ і не прихована на сайті лоукостів.

Варто також відмітити, що ми завжди купуємо спершу квитки, а потім плануємо під рейси подорож, бронюємо готелі і відкриваємо всі візи. Ми ніколи не займаємось бронюванням квитків, відмінами бронювань і т. д… І ми не переймаємось страхами про відмову в візі.
Задайте собі питання: Чому вам мають відмовити? Ви справді турист, у вас є кошти на вашу подорож і ви плануєте повернутись. Країна вашого призначення зацікавлена, щоб ви витратили кошти у них. До того ж, у вас куплені квитки в обидві сторони. Це являється величезним аргументом для будь-якого консульства.
Ми також ніколи не продумуємо схеми: «А як нам би відкрити візу на 5 років через знайомих, а то так набридає збирати постійно документи», «Потрібно іти в Польське посольство, бо вони гарно відкривають візи», «Треба заплатити агенству 100 євро, бо я боюсь заповнювати сам анкету», «В мене «чистий» паспорт, мені ніхто не відкриє візу, треба знов ж таки заплатити агенству 200 євро».
Документи збирати ― не така вже й лиха справа, якщо правильно до всього підійти. В польське і подібні йому консульства, чергу на подачу документів необхідно чекати по 1-4 місяці і вони завжди вимагають передоплату за готелі в розмірі 30% і більше. «Чистий» паспорт ― всі колись з чогось починають + див. абзац вище.
Звісно це справа для кожного особиста. Проте, думки матеріальні, треба вірити в себе, бути відкритим і щирим, ― і все у вас вийде.

План подорожі та бронювання готелів.

Трансфери з аеропортів та переїзди між містами, в містах Європи.
Перед тим, як скласти детальний маршрут подорожі, купити авіаквитки та забронювати готелі, є ще один важливий крок, який не можна пропустити: необхідно зорієнтуватись як ви будете діставатись до/з аеропортів, між містами, і в містах. Це робиться для того, щоб не вийшло сюрпризу з ціною нічних/ранніх трансферів до аеропортів, ціною переїздів між містами, чи незручністю розташування готелю.
При плануванні будь-яких подорожей, я завжди відслідковую всемогутній Google на предмет наявності статей про уже готові маршрути, досвід туристів. Так я робила і цього разу. В пошуку я просто вбиваю: як добиратись з/до аеропорту Будапешту ім. Ференца Ліста, Мілан Мальпенса, як добратись з Мілану до Верони, Венеції, з Будапешту до Відню, з Будапешту до Сентендре. Google мені запропонував доволі зрозумілі готові рішення, які я пристосувала до нашого маршруту.
Отже по порядку:

З/до аеропорту Будапешту ім. Ференца Ліста до/з станції метро Кюбанья Кішпешт (крайня станція синьої гілки метро) з 4 ранку до 11 вечора з перервою в 10 хв. курсує автобус 200Е. Є також нічний автобус № 900 та потяг до центру Будапешту, але ми ці варіанти не розглядали: нічний автобус нам був не потрібний, а потягом добиратись довше та дорожче. Наразі аеропорт Ференца Ліста має два діючі термінали 2А і 2B, що розташовані зовсім поруч один від одного. Автобусна зупинка знаходиться на виході з терміналу 2А. Між терміналами можна переходити пішки.
Автобус 200Е є частиною міського транспорту Будапешту, тому квитки на нього, на метро, тролейбуси, трамваї та інші автобуси єдині. Ви повинні тільки компостувати квиток при вході в автобус. Разовий квиток коштує 350 форинтів при купівлі в електронних боксах.
Практично на кожній автобусній зупинці, на станціях метро в Будапешті є електронні бокси продажу квитків. За допомогою них ви можете купити квитки та розрахуватись карткою, або готівкою.
ВАЖЛИВО! Не міняйте валюту на форинти прямо в аеропорту: курс вельми невигідний. Розрахуйтесь за проїзд автобусом кредитною карткою в електронному боксі, так курс значно вигідніший. А обміняти валюту можна одразу по приїзду з аеропорту в Будапешт на станції Кюбанья Кішпешт в торговому центрі.
Для порівняння: ми не знали про можливість розрахунку кредитною карткою в електронному боксі і обміняли 10 євро одразу в аеропорту по курсу близько 240 форинтів за 1 євро, коли середній обмінний курс був 300 форинтів за 1 євро, таким чином, ми втратили 600 форинтів, а це 2 євро, 60 гривень, що теж немалі гроші.

З/до аеропорту Мілан Мальпенса до залізничного вокзалу Мілану можна дістатись автобусами (Malpensa shuttle www.malpensashuttle.it/) або потягом (Malpensa express www.malpensaexpress.it/), зупинка яких знаходиться поблизу 1 терміналу. Потяг вартує значно дорожче (13EUR, без бонусної знижки за купівлю в дві сторони) і курсує лише в період з 5:25 до 22:00, на відміну від шаттлів (10EUR в одну сторону, 16EUR в дві сторони), що курсують цілу ніч з перервою в 30хвилин-годину. В самому аеропорту дуже легко зорієнтуватись по бордам-вказівникам з картинками і написами «to taxi», «to train», «to bus» і великим рекламним стійкам Malpensa shuttle. Шаттл зупиняється також біля 2 терміналу.

Між містами в Італії і з Будапешту до Відню найзручніше добиратись потягами. Якщо квитки для переїздів в Італії купувати заздалегідь (1-2 місяці), можна виграти ще й дуже пристойну знижку, так як квитки дорожчають до дати подорожі. Автобуси ми навіть не розглядали, так як в Італії це дуже незручно і дуже довго.
Сайт Італійських залізних доріг: www.lefrecce.it, угорських: elvira.mav-start.hu/.
З Верони до Сірміоне(ще одна точка нашого інтересу, відповідно до плану) дуже зручно доїхати на міжміському автобусі маршруту LN026.
З Будапешту до Сентендре курсує приміська електричка Н5 від М2 Баттяни тер (Batthyány tér)

В Європейських містах гарно розвинута інфраструктура – метро, автобуси, тролейбуси, трамваї їздять з раннього ранку до пізнього вечора з частою періодичністю. До того ж, ми надаємо перевагу пішим прогулянкам під час подорожей, тому транспортом в місті користуємось доволі рідко.

Маршрут
Отже, орієнтуючись в переїздах з/до аеропортів та між точками нашого інтересу, з авіа-квитками на руках, ми перейшли до більш детального планування маршруту подорожі.

Виходячи з дат і часу рейсів та того, що ми хотіли б побачити, ми розробили наступний план:
23.08 (7:10 – 7:50) – переліт Київ Жуляни – Будапешт;
23.08. – прогулянка в Будапешті, ночівля в Будапешті;
24.08 (6:00 — 7:40) – переліт Будапешт – Мілан;
24.08. – прогулянки та екскурсії в Мілані, ночівля в Мілані;
25.08. – їдемо до Венеції (потяг 6:35-9:16 www.lefrecce.it ); прогулянка по Венеції та прямуємо на ночівлю в Верону (потяг 18:12-19:39 www.lefrecce.it );
26.08. ­– день на озері Гарда (м. Сірміоне) та ночівля в Вероні (до озера добираємось на автобусі);
27.08. ­– день в Вероні, потім повертаємось до Мілану на ночівлю (наявні потяги на 19:40,20:40,21:40 – шлях 2 години www.lefrecce.it );
28.08. (08:15 – 09:50) ­– переліт Мілан – Будапешт;
28.08. – прогулянки та екскурсії в Будапешті, ночівля;
29.08. – поїздка до містечка Сентендре під Будапештом, або до Відню (потяг elvira.mav-start.hu/), ночівля в Будапешті;
30.08. – шопінг в Будапешті, ночівля;
31.08. 6 (8:20 – 11:00) – переліт Будапешт — Київ Жуляни.
До Відню нам було дорогувато (26 євро з людини, потяг Будапешт-Відень-Будапешт) і за довго по часу в дорозі (2,5 години в одну сторону). Ми вирішили зорієнтуватись на місці по нашому фізичному і матеріальному станах після Італії.

Готелі
Для бронювання готелів ми завжди використовуємо сайт www.booking.com/.
Це глобальна «площадка» з пропозиціями на будь-який смак та бюджет (хостели, готелі, апартаменти), спеціальні пропозиції, найкращі цінові пропозиції, бронювання без комісії, більше 100 мільйонів реальних відгуків, можливість зміни та відміни бронювань, зв'язок з готелями і цілодобова клієнтська підтримка.
До того ж, більшість посольств без проблем приймають бронювання з booking.com. І в них мега юзерфрендлі сайт.
Отже, ми забронювали підходящі нам по локації та бюджету місця.
23-24 серпня Будапешт 1 ніч
Jáde Panzió
1193 Будапешт, Irányi Dániel utca 47., Угорщина
Телефон: +36702585958
Загальна вартість 60 євро(три двомісні номери зі спільною ванною кімнатою).
Розташування: біля станції метро та зупинки автобусів, що прямують до аеропорту.

24-25 серпня Мілан 1 ніч
Hotel Greco 2-зірок
Via Giuseppe Ugolini 21/3, Bicocca — Zara, 20125 Мілан, Італія
Телефон: +390239626310

Загальна вартість 93 євро(хостел: одна кімната з трьома двоповерховими ліжками).
Розташування: біля станції метро та центрального залізничного вокзалу.

25-27 серпня Верона 2 ночі
Il nido di Giulietta
Via Giovanna Murari Brà 40, 37136 Верона, Італія
Телефон: +393400767090
Загальна вартість 295 євро(апартаменти з 2ма спальнями та вітальнею з розкладним диваном).
Розташування: біля залізничного вокзалу та недалеко від центру міста.

27-28 серпня Мілан 1 ніч
Hotel Greco 2-зірок
Via Giuseppe Ugolini 21/3, Bicocca — Zara, 20125 Мілан, Італія
Телефон: +390239626310
Загальна вартість 93 євро(хостел: одна кімната з трьома двоповерховими ліжками).
Розташування: біля станції метро та центрального залізничного вокзалу.

28-31 серпня Будапешт 3 ночі
Poly Apartment
1133 Будапешт, Ipoly utca 26/a, Угорщина
Телефон: +36202187068
Загальна вартість 150 євро(апартаменти з 3ма спальнями).
Розташування: біля станції метро, в центрі міста.

Всього за проживання близько 731 євро за всіх, відповідно 122 євро з людини.

Ось такий у мене вийшов об’ємний вступ моєї розповіді про нашу подорож Європою. Якщо вам було цікаво, дайте знати в коментарях, що недарма пишу. Також пишіть, що б ви ще хотіли дізнатись і, що варто уточнити в цій статті.
Всім вдячна за увагу та час. Далі буде…;)

Комментарии

1

Ссылка на сайт итальянских железных дорог не функционирует.

Ваш комментарий

Продолжая пользоваться сайтом, вы соглашаетесь на использование файлов cookies.